Остава

Остава e създадена през 1990 година. Музикалните интереси са насочени към модерния от началото на 90-те стил "брит-поп".

Биография

Остава e създадена през 1990 година. Музикалните интереси са насочени към модерния от началото на 90-те стил "брит-поп". Георги Георгиев (китара и вокали), Боян Петков (бас) и Драгомир Димитров (барабани) създават Остава. Свилен Ноев (вокали и китара) се присъединява към Остава през 1995, а през 1998 г. Даниел Петров заменя своя предшественик на барабаните, за да се сформира оригиналният състав на квартета. През 2001 г . към групата се присъединява Михаил Шишков (педал стийл / слайд китара, хармоника, клавири).

До узряването на идеи за цялостен албум, Остава имат зад гърба си значителен клубен опит, участие във ъндърграунд фестивал в Истанбул през 1998, както и достигането до финалния кръг на конкурса "Звукът на Passport" 1999.

През април 2000 г. Остава реализира дебютния си албум "Пинг-понг". Продуцент е музикално-издателски център "Рива саунд". В албума като гост вокалист е поканен Стенли за участие в композициятя "Поля от слънчогледи". С албума Остава запълва една сериозна празнина в българската рок музика, която беше освободена от Стенли и Нова генерация. Вторият албум на Остава e озаглавен "След любов по време на война"(2002). Издател е музикална компания Stars Records, a записите са осъществени в Стейн Студио.

През април 2003 г. Остава изнасят концерт, който по-късно е издаден на CD.

През февруари 2004 излиза макси-сингъла "Шоколад" в радиоверсия, акустичен вариант и концертен запис, плюс неиздаваното парче "Пънкарски дни от" 1993.

В края на 2004 г. излиза и третият студиен албум на Остава - "Моно". Георги Георгиев и Свилен Ноев са едни от най-търсените автори на песни. Свилен е автор на музиката на "Малките чудеса" на Людмила Сланева, както и на 4 песни на група Лора. Георги работи с Ирина Флорин /"Друга"/ и Йоана /"Не си човек"/, той е автор и на химна на ЦСКА. Георги и Ваня Щерева са автори на музиката към мюзикъла “Кукувица”, поставен с голям успех през 2002/2003 в Народния театър “Иван Вазов”, като имат номинация за наградата “Аскеер” за най-добра музика към спектакъл.

В началото на февруари 2005 г. Остава получават покана за свирят в рок клуба "Magnet" в Берлин. Поканата е отправена лично от местната промоутърска агенция Karrera Klub, работила преди това с групи от ранга на Kaiser Chiefs, The Libertines и The Killers. Концертът се превръща в успешен мини тур, включващ участия във Виена, Щутгарт, Карлсруе и Кьолн.

През 2005 г. песента "Шоколад" печели две награди - най-добра рок/алтернативна песен на музикални награди на ММ (албумът "Моно" е обявен за най-добър рок/алтернативен албум) и БГ Песен 2005 на Годишните музикални награди на БГ Радио. На 6 октомври същата година Остава свирят в известния лондонски клуб Brixton Telegraph и получават възможността да бъдат първата българска група, която предава пряко в интернет концерта си за България и света.

В началото 2007 г. се появява и първият сингъл от новия албум на Остава - парчето "Sex In The Morning", което е мастерирано в САЩ от Брад Блекууд ( с 6 номинации за награди Grammy). 4-тият албум на групата ROCK’N’ROLL SONG DESIGNERS? излиза през 2008 г.

През 2007 г. Остава подгряват Placebo, а през 2008 г. - Лени Кравиц.