Група ТЕ

Биография

ТЕ са:

  • Ясен Велчев
  • Любомир Киров
  • Ивайло Звездомиров
  • Венко Поромански

Ясен Велчев

Завършва Средното музикално училище "Любомир Пипков", а по-късно и класическия отдел на Държавната Музикална Академия в София. Успоредно с това като студент задълбочено изучава джаз, композиция и съвременна музика. От 1989 до 1991 г. Ясен участва в две формации: джаз-фънк групата Street Boys, заедно с основния състав - Кристиян Александров - ударни, Кирил Македонски - саксофон, Михаил Йосифов - тромпет и Александър Паскалев - тромпет и във Ferrotone, отново с Кристиян Александров - ударни и Кирил Македонски - саксофон, с които наследяват името, оборудването и инструментите на първоначалния състав на разпадналата се група известна със същото име още от края на 70-тте. Състава на Ferrotone търпи непрестанни промени, докато към основното му ядро окончателно се присъединяват Красимир Куртев – бас и вокали, Огнян Весков – китари, Марин Панев – алт саксофон и вокали, Иво Усмивката Казасов - тромпет, Красимир Jo-Jo Кирилов - тромпет и Калин Вельов - перкусии. В търсене на свое собствено лице и развитие, амбициозните музиканти решават да променят името си и Калин предлага групата да се казва АКАГА. Това се случва през 1991 г. и до 1999-та Ясен е лидер на придобилия с времето емблематичен статус български фънк-фюжън бенд. В изявите си като пианист, композитор и аранжор Ясен реализира с АКАГА своите блестящи идеи в четири последователни албума: Излъгани мечти – 1992 г., Защо – 1994 г., Когато виждаш – 1996 г. и 9 – 1999 г.. Високото ниво на записите в изброената дискография предопределя успешното представяне на групата в Монтрьо на джаз фестивалите през 1998 и 1999г. След второто участие на АКАГА в Монтрьо, Ясен напуска бенда и се присъединява към групата на Роберта, с която осъществава едно национално турне.

Преди основаването на група ТЕ, Ясен работи самостоятелно и за кратко участва в клубния проект LP Jazz. Макар в повечето случаи стила на Ясен да ескалира в емоция, динамика и импровизация, всеки един негов акорд е безгрешно точен и значим в цялостта на дадената композиция. Чистите тонове и хармонии искрящи от кийборда на Ясен са движещата идейна сила в музиката на ТЕ. Неограниченото му въображение по време на студийни записи или живи изпълнения, позволява прилагането на голяма част от богатите възможности на синтезатора Yamaha Motif 8.

Любомир Киров

Фронтменът, певецът и авторът на текстовете на група ТЕ, Любо прави първите си стъпки в музиката на пианото, което родителите му подаряват за един от рожденните му дни. Любо продължава да свири на барабани, а артистичната му натура по-късно го кара да захване четката за рисуване и глината. През 1993 г. Любо е приет в Софийската Художествена Академия. Същевременно любовта към музиката и свише дадения му глас го правят част от българския аналог на Ню Йоркската формация Tower of Power, а именно известната клубна група Mr. White. До 2000 г. с Mr. White Любо има един успешен сингъл – Нещо смешно, издаден в компилация, както и поредица национални турнета. Поетическият талант на Любо и умението му да изнамира подходяща за вокална интерпретация лирика се ценят и от други популярни български артисти, за които той пише текстове: Мария Илиева, Тони, групите Каффе, Ahead и други. Освен търсен текстописец, той участва като гост вокалист в проекта на Дони Естрада, Супергрупата на БГ Радио за 2001 г. с песента Ако някога, записва дуета със Сантра - Без теб.

Характерният, изпълнен със соул топъл тембър в гласа на Любо, харизматичното му излъчване и сценичното му поведение са нещата, които го правят любимец на медиите и много допринасят за изключителната популярност на група ТЕ.

Ивайло Звездомиров

В ученическите си години Ивайло свири на обой. Със същия инструмент успешно кандидаства в Русенското музикално училище, но година по-късно обявен от някои музикални специалисти за безперспективен, той напуска гимназията и започва самостоятелно да се занимава с бас китара. Разочарованието си Ивайло превръща в лична амбиция и три години по-късно през 1992 г. се реабилитира блестящо като е приет под № 1 в Държавната Музикална Академия с профил бас китара. През 1996 г. Ивайло се дипломира като отличник на випуска и до 2000 г. той участва в Динамит Брас Бенд на Георги Борисов (издаден LP/1998г. Beautiful music for beautiful people), джаз формациите Тамбу и Белс, записва като промоутър за Yamaha. От 2000 г. до 2000 г., след спечелен конкурс, работи за Биг Бенда на Българското Национално Радио. Съвместната работа на Ивайло и Венко във всички изброени групи им помага да формират блестяща ритъм секция, представяла се със знаменитости като Mike Stern и Frank Itt. Присъствието на Ивайло на сцената придава увереността и стабилната фънки основа на ТЕ. Изключително взискателен към себе си той е музикант, който непрекъснато се самоусъвършенства в утвърждаванене на свой собствен стил, проектиран в рамките от мощен и техничен саунд до дълбочината и feeling-а, характерни за най-добрите бас китаристи.

Венко Поромански

Венко се занимава с ударни инструменти и перкусии от 12 годишна възраст. През 1996 г. завършва Държавната Музикална Академия. Подобно на Ивайло и наред с безбройните си участия в редица джаз фестивали и биг бенда на Българското Национално Ради(1996-1999г., записи с Васил Петров, Теодосий Спасов, Роберта и много други) е свирил в джаз формациите Тамбу, Белс и Динамит Брас Бенд 1999-2000 г.), работил е като сешън музикант за популярните български групи и артисти Атлас, Джеронимо, Д2, Симеон Щерев, Камелия Тодорова и Ани Лозанова, представял се е с Mike Stern и Frank Itt. През май 2002 г. участва в годишния музикален дръм-фест в град Кобленц, Германия, наред с неговите кумири и учители Steve Gadd, John J.R. Robinson, Luis Conte, Lenny Castro и др. Силно повлиян от традициите на големите джаз и поп барабанисти от източното крайбрежие на САЩ, стилът на Венко се отличава с висока прецизност и премереност при звукоизвличането на отделните дръм елементи. Груув емоцията в изпълненията на ТЕ до голяма степен се дължи на неговата ритмичост, чувство за време и умение за възпроизвеждане на почти неизсвирими ударни линии.

От месец април 2007 година вокалът на група ТЕ започва самостоятелна кариера, а към групата по-късно се присединява Преслава Пейчева, една от финалистките на Music Idol 1. Музикантите от ТЕ и Преслава Пейчева подготвят материал за нов компактдиск.